dijous, 10 de setembre del 1992

Rússia i Ucraïna 1992

Després de la Perestroika
Del 26 de juliol al 9 d’agost del 1992

Kiev, Sant Petersburg, Moscou, Zurdal


Un nou país acaba de nèixer. Però el part ha estat força traumàtic, i les seqüeles sembla que trigaran a desaparèixer. He visitat una família que viu a les afores de Moscú, en un barri de l'era soviètica, idèntic a molts altres barris construïts a moltes altres ciutats. És difícil no perdre's. M'expliquen que un día, uns "amics" van emborratxar un noi, el van ficar en un avió i el van portar a Sant Petersbug. El van deixar en un barri idèntic. Quan se li va passar la borratxera, va caminar fins al que creia el seu bloc de pisos, va pujar les escales, va treure's la clau de la butxaca i va intentar obrir la porta. Com no se li obria va trucar a la porta, i, quan li van obrir, es va endur un bon susto en veure que no coneixia aquells que hi vivien.


Era la família d'una amiga que vivía, des de feia un temps, a Barcelona. En saber que anava a Moscú va demanar-me que els hi portes un paquet. Els vaig trucar des de l'hotel, i com vivien força lluny del centre i no era pas fàcil anar-hi pel meu compte, van venir a buscar-me. Vam haver d'agafar el metro, i  un autobús. Després d'una bona estona vam arribar al barri. Blocs i més blocs, altíssims, i tots iguals. El seu pis era molt petit, però hi vivien set persones. No triguen a explicar-me perquè.

Abans hi havia pisos per a tothom. El govern en facilitava un per a tots aquells que es casaven. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, les coses havien canviat radicalment. Ara l'havien de comprar. Però amb la situació de crisi i atur que patien, això era impossible. Així doncs, el fill, i la filla, casada i amb dos fills es veien obligats a viure junts i plegats. Era ple estiu i feia molta calor. Vam haver d'obrir les finestres perquè en hi ofegavem.